در راستای رفع تحریمها علیه ایران کارشناسان ارشد پولی و مالی صندوق بینالمللی پول پیشبینی کردهاند که با پایان یافتن تحریمها، تعدادی از بانکهای ایران این امکان را خواهد داشت تا صدمههای وارد شده به ذخایر و اندوختههای خارجی خود را ترمیم کنند.
نشریه بنکر در گزارشی به دستاوردهای اقتصادی پس از رفع تحریمهای ایران پس از توافق اتمی با 6 کشور جهان پرداخته است.
این نشریه با استناد به آمارهای صندوق بینالمللی پول آورده که تحریمهای امریکا و متحدانش علیه ایران سبب شد تا دولت پیشین چالشهایی در سیستم بانکی داشته باشد ازجمله اینکه حجم مطالبات معوق ایران به بالاترین مقدار خود در بین نظامهای بانکی کشورهای خاورمیانه رسید.
اما در راستای رفع تحریمها علیه ایران کارشناسان ارشد پولی و مالی صندوق بینالمللی پول پیشبینی کردهاند که با پایان یافتن تحریمها، تعدادی از بانکهای ایران این امکان را خواهند داشت تا صدمههای وارد شده به ذخایر و اندوختههای خارجی خود را ترمیم کنند.
همچنین شاخصهای موثر در کسب درآمد از سوی دولت تقویت شده و درآمد دولت افزایش یابد؛ با تحقق این امر تواناییهای پولی و مالی بانک مرکزی ارتقا داده شده و این نهاد تقویت می شود.
این گزارش به ماهیت بانکداری اسلامی اشاره کرده و در تاریخچه آن آورده است که از ابتدای سال ۱۳۶۳ خورشیدی بانکهای ایران بزرگترین سیستم پولی و مالی جهان را که عملکرد آن برپایه اصول شریعت اسلام است بنا نهادند.
در طول ۳۱ سال گذشته داراییها و سرمایه پایه نظام بانکداری اسلامی ایران براساس اطلاعات موجود در گزارش سال ۲۰۱۴م در حدود۴۸۲ میلیارد دلار برآورد میشود و این از سرمایههای کشورهای عربستان سعودی، مالزی و امارات متحده عربی بیشتر است.
در رتبهبندی بزرگترین موسسات مالی در جهان که در پایان سال ۲۰۱۴م منتشر شد آمده است: ارزش کل داراییهای اسلامی بانکها و موسسات مالی اسلامی به ۱۳۹۱ میلیارد دلار رسیده است که ۱۰۶۹ میلیارد دلار از این مبلغ متعلق به بانکهای کاملا اسلامی نظیر ایران است.
بر طبق این گزارش بزرگترین موسسات پولی اسلامی جهان از طریق فعالیتهای بانکی خود در سال ۲۰۱۴م سودی ۱۴/۲ میلیارد دلاری نیز کسب کردهاند که با احتساب داراییهای اشاره شده، نرخ بازدهی این منابع به طور میانگین به ۱/۷ درصد بوده است.
داراییهای نقدینگی بانکهای اسلامی متعلق به ۳۶۰ بانک تجاری و تخصصی اسلامی، موسسات مالی و اعتباری اسلامی و همچنین شرکتهای خدمات بیمه زیرپوشش قوانین اسلام است که در ۴۰ کشور جهان فعالیت می کنند.
که مربوط به رتبهبندی کشورهای دارای نظام بانکداری اسلامی در سراسر جهان میشود کشور ایران در مجموع بیشترین حجم این داراییها را در قالب ذخایر و سرمایههای پولی ۲۹ بانک و موسسه اعتباری با رقمی معادل ۵۱۶ میلیارد و ۹۷۶ میلیون دلار در اختیار داشته و در رتبه نخست این گزارش قرار گرفته است.
عربستان سعودی با رقمی معادل نصف داراییهای ایران و به میزان ۲۵۷ میلیارد و ۵۴ میلیون دلار در رتبه دوم قرار دارد. مالزی، امارات متحده عربی، کویت، قطر و بحرین در رتبههای بعدی هستند.