يكي از روشهاي پيشبيني قيمتها، نگاه به روند گذشته آنها است. بر اين اساس در این صفحه روندهاي قيمتي بازارهای مهم ایران و جهان به نمايش گذاشته شدهاند. همچنين در متن مربوط به هر قسمت روند آتي قيمتها براساس شواهد موجود پيشبيني شدهاند.
بازار سهام
سیگنال قیمتهای جهانی به بورس
شاخص کل بورس پنجمین هفته رشد متوالی را ثبت کرد. اما نگرانیها از پایداری قیمتهای جهانی و چشمانداز تسویه معاملات اعتباری افت 23 درصدی ارزش معاملات نسبت به میانگین هفته گذشته و تغییر مالکیت 39 میلیارد تومانی به نفع حقوقیها را رقم زد. با وجود افت شاخص دلار اما تداوم افت قیمت فولاد و سنگ آهن در بازار چین، با وجود کاهش موجودی بنادر چین به کمترین سطح از مه رقم خورد. با وجود رشد 20 درصدی شاخص فلزات LME (شامل 6 فلز اساسی) در 3 ماه اخیر با خوشبینی به رشد تقاضای چین، اما تثبیت سطح صادرات چین در 4 ماه اخیر بر پیشی گرفتن تقاضای سفتهبازی از عوامل بنیادین اشاره دارد. امری که در کنار شناسایی سود افت فلزات از سقفهای پیشین (مس به 6600 دلار) را رقم زد. رشد 4 درصدی دلار از ابتدای سال از صنایع صادراتمحور حمایت میکند.
بازار ارز
دومین سقفشکنی دلار در تابستان
هر دلار آمریکا با رشد هفتگی 9/ 0 درصدی برای چهارمین هفته متوالی صعودی و به نرخ 3908 تومان معامله شد. رشد تقاضای مسافرتی و افزایش تقاضای آربیتراژی روز پنجشنبه نرخ دلار را با رشد 13 تومانی همراه کرد و به بالاترین سطح از 27 دی95 رساند. افزایش تقاضا از مناطق سلیمانیه عراق افزایش تقاضا را در بازار داخلی به همراه داشت. همچنین رشد نرخ حوالهای درهم، با توجه به نرخ برابری ثابت دلار و درهم، تا سطح 1074 تومان نیز عامل دیگر حمایت از دلار بود. بنابراین با شکسته شدن مقاومت سطح 3900 تومانی در کنار کاهش فعالیت صرافی بانکها روز پنجشنبه، نوسانات صعودی نرخ دلار تشدید شد. به این ترتیب بازدهی دلار از ابتدای سال به 1/ 4 درصد رسید. همچنان کاهش تقاضای مسافرتی در کنار احتمال افزایش عرضه از سوی صرافی بانکها میتواند احتیاط را در بازار ارز تقویت کند.
بازار سکه
اهرم دوجانبه سکه
هر سکه طرح جدید با رشد هفتگی 8/ 3 درصدی همراه شد. روز پنجشنبه طی معاملات بازار داخلی شاهد نوسان طلا نزدیک سطح 1340 دلاری بودیم. اما در ادامه رشد تقاضای محافظهکارانه طلا با توفان ایرما و چشمانداز بازگشت آن به منطقه فلوریدا در کنار رشد یورو به سقف 5/ 2 ساله، رشد اونس طلا را روز جمعه به سقف یکساله (1357 دلار) رقم زد. اما شناسایی سود در پایان معاملات روز جمعه طلا را به 1346 دلار رساند. در بازار ارز نیز رشد تقاضای مسافرتی و افزایش تقاضای آربیتراژی مقاومت سطح 3900 تومانی را شکست. اما احتمال تشدید فشار فروش با شناسایی سود میان معاملهگران با توجه به رشد 47 هزار تومانی سکه در 6 روز معاملاتی در کنار تردیدها نسبت به بازارهای اثرگذار و چشمانداز کاهش تقاضای مناسبتی با نزدیک شدن به محرم میتواند مانع از تداوم رشد قیمت سکه شود.
بازار طلای جهانی
اونس طلا در سقف
هر اونس طلای جهانی با رشد هفتگی 6/ 1 درصدی برای سومین هفته متوالی صعودی شد. تهدیدهای هستهای کره شمالی، رشد یورو به سقف 5/ 2 ساله، در کنار بازگشت توفان ایرما با تشدید فشار بر دلار اونس طلا را به سقف یکساله (1357 دلار) رساند. با وجود تغییر نکردن سیاستهای بانک مرکزی اروپا، اعلام خروج از برنامه 3/ 2 هزار میلیارد یورویی خرید اوراق قرضه پس از 2 سال و نیم، در نشست اکتبر رشد یورو به سقف 5/ 2 ساله را رقم زد. نماینده نیویورک فدرال رزرو نیز با دور بودن نرخ تورم از هدف فدرال رزرو اظهار کرد: نمیتوان زمان درستی برای افزایش نرخ بهره آمریکا اعلام کرد. نشست سپتامبر فدرال رزرو میتواند تصویر روشنتری از این امر ارائه دهد. با توجه به تخمین خسارت حدود 200 میلیارد دلاری توفان ایرما، این توفانها میتوانند در میانمدت عامل مثبتی برای اقتصاد آمریکا باشند.
بازار اوراق مسکن
بازگشت آرام «تسه»ها از کف
اوراق تسهیلات مسکن اسفند94 (تسه9412) با رشد هفتگی 8/ 1 درصدی همراه شدند. با وجود افت 3/ 3 درصدی قیمت «تسه»ها در هفته اول شهریور اما در هفته گذشته مجددا اوراق وارد روند صعودی شدند. در میانه مرداد رشد قیمت اوراق تسهیلات جدیدتر تا بالاتر از سطح 80 هزار تومانی رقم خورد. رشد 7/ 22 درصدی تعداد معاملات مسکن در مرداد نسبت به تیر با وجود افت 5/ 4 درصدی تعداد معاملات تیر نسبت به مرداد، از قیمت «تسه»ها حمایت کرد. اما تنوع در وامهای ارائهشده به ویژه ارائه تسهیلات به «خانهاولی»ها از طریق صندوق یکم بانک مسکن مانع از رشد قابل توجه تقاضای اوراق تسهیلات شد. اما همچنان رشد تقاضا از سوی متقاضیان بافت فرسوده و «خانهاولی»ها چشمانداز رشد تدریجی تقاضای مسکن را ارائه میدهد. اما کاهش تقاضای فصلی (تابستان) انتظار کمنوسانی اوراق را پررنگ کرده است.
بازار نفت
سایه توفانهای آمریکایی بر نفت
هر بشکه نفت خام آمریکا با رشد 4/ 0 درصدی به قیمت 48/ 47 دلار معامله شد. بازگشت فعالیت پالایشگاهها در کنار تداوم افت شاخص دلار قیمت WTI را تا بالاتر از 49 دلار رقم زد. اما در ادامه نگرانیها از کاهش تقاضای نفت به دلیل تداوم توقف بخشی از فعالیت پالایشگاهها و کاهش تقاضای بنزین از سوی فلوریدا (سومین ایالت مصرفکننده بنزین پس از کالیفرنیا و تگزاس) نفت را بر مسیر نزولی قرار داد. اداره اطلاعات انرژی آمریکا (EIA) افزایش موجودی نفت آمریکا به میزان 6/ 4 میلیون بشکه را گزارش کرد. اما به دلیل توفان هاروی، میزان تولیدات از 5/ 9 به 8/ 8 میلیون بشکه در روز کاهش یافت. علاوه بر این، بیکرهیوز افت (3 موردی) تعداد دکلهای نفتی برای سومین هفته در 4 هفته اخیر را گزارش کرد. اعلام عربستان مبنی بر کاهش 350 هزار بشکه صادرات در اکتبر نیز روز پنجشنبه برنت را به سقف 5/ 5 ماهه رساند.